Så får ni företaget att växa med rätt finansiering!
Att förverkliga dina drömmar och idéer behöver inte vara en kostsam historia och med hjälp av rätt finansiering kan du komma en bra bit på vägen. Men hur fungerar egentligen finansiering, och hur vet du vad som är rätt för just din verksamhet? Läs vidare för att ta reda på mer!
Vad är finansiering för företag?
Brist på kapital är ofta en stoppkloss för ett företags ekonomiska utveckling. För att inte hamna i det läget, finns olika finansieringslösningar. Säg att du vill lansera en ny produkt eller tjänst för ditt företag men saknar de ekonomiska musklerna för att kunna realisera det, då kan externa finansieringskällor, såsom banklån, investeringar från ägare eller riskkapitalister, eller andra finansiella fungera som verktyg för att öka likviditeten.
Genom att ta in utomstående investerare som erbjuder olika former av kapital kan du förverkliga dina idéer och snabbare komma igång med att generera lönsamhet.
Välj rätt typ av finansiering
Beroende på dina förutsättningar kan dina behov av finansiering se olika ut. Till exempel så kräver ett nystartat företag som vill förverkliga en idé en annan typ av finansiering än ett etablerat mångmiljonföretag.
Är ditt företag redan etablerat och vill expandera kanske du väljer en finansiering utan extern inblandning. Och som nystartad företagare är du kanske på jakt efter både ekonomisk hjälp och erfarenhet från en extern rådgivare. Fakturerar du istället kunder på en regelbunden basis och behöver förbättra ditt kassaflöde så kan du belåna eller sälja dina fakturor.
Men vad finns det egentligen för alternativ för finansiering, och hur väljer du rätt?
Vilka olika typer av finansiering finns det?
Vilken typ av finansiering som är rätt för just dig och ditt företag beror på dina ekonomiska förutsättningar och syftet med finansieringen. Här nedan har vi listat fyra olika alternativ och berättar mer om när de vanligtvis används.
Finansiering med crowdfunding
Crowdfunding är en finansieringsmetod som gör det möjligt för företag att samla in kapital från en stor grupp människor istället för att söka traditionella finansieringskällor som banklån eller investerare.
Det hela går ut på att du presenterar din idé eller produkt på en onlineplattform för crowdfunding, eller via sociala medier, och öppnar upp för människor att bidra med pengar i utbyte mot någon form av belöning eller till exempel framtida andelar i företaget.
Crowdfunding ger företag en möjlighet att testa och validera sina idéer och samtidigt skapa engagemang och lojalitet hos sina kunder och supportrar. Så om du känner dig säker på det praktiska utförandet men saknar kapital så kan detta vara helt rätt lösning för dig!
Peer-to-peer finansiering (P2P)
Peer-to-peer (P2P) finansiering, eller P2P-lån, är en finansieringsmodell som möjliggör direkt utlåning mellan privatpersoner eller företag utan traditionella finansinstitut som banker. P2P-plattformar fungerar alltså som mellanhänder och kopplar samman långivare och låntagare. På en P2P-plattform kan låntagaren ansöka om lån och presentera sin kreditvärdighet och affärsplan, medan långivare kan söka efter investeringsmöjligheter och utvärdera risker och avkastning.
Att P2P-finansiering har blivit populärt kan ha mycket att göra med dess tillgänglighet, genom att ge låntagare tillgång till finansieringsmöjligheter som annars kanske inte hade varit tillgängliga. Investerare kan också tjäna en högre avkastning än vad som vanligtvis är möjligt på traditionella sparkonton. P2P-plattformar tar oftast ut en avgift för att driva plattformen och för att säkerställa kvaliteten på lånen som presenteras på plattformen.
Även om fördelarna är många, finns det också risker med P2P-finansiering. Som låntagare kan man misslyckas med att återbetala sina lån och investerare kan förlora pengar. Det är därför viktigt att noga utvärdera de låneprojekt som presenteras på P2P-plattformar för att minimera risken för förluster.
Finansiering via investerare
Finansiering via affärsänglar och investerare kan vara ett utmärkt alternativ för dig som är entreprenör som söker tillväxtkapital för ditt företag.
Snabbt beskrivet är ofta affärsänglar och investerare, riskkapitalbolag som tillhandahåller kapital till start-ups och företag i utbyte mot en ägarandel i företaget. De är ofta före detta entreprenörer som själva har erfarenhet av att bygga och driva företag. Därför kan de inte bara tillhandahålla kapital utan också rådgivning, nätverk och expertis för att hjälpa ditt företag att växa och nå sin fulla potential.
Att hitta en investerare kan vara utmanande, men det finns flera sätt att göra det på. Som entreprenör kan du delta i nätverksgrupper, söka på specialiserade plattformar för investerare eller delta i evenemang och tävlingar som riktar sig till just startups.
För att öka dina chanser att få finansiering från en investerare är det viktigt att ha en väl utvecklad affärsplan som visar hur företaget kommer att växa och bli lönsamt. Investerare letar efter företag med hög potential och som har en tydlig strategi för att nå sina mål.
Det är också viktigt att komma ihåg att finansiering via investerare inte är gratis pengar. Riskkapitalbolag och liknande investerar i företag för att få en avkastning på sin investering och förväntar sig att företaget kommer att växa och bli lönsamt. Som entreprenör bör därför noga överväga riskerna och potentiella fördelarna innan du tar emot finansiering från en investerare.
Belåna eller sälja fakturor
Finansiering av fakturafordringar, så kallad factoring, är en god idé när du väl kommit igång och har en kundbas som du fakturerar varje månad. Du kan utnyttja din kundbas och både belåna och/eller sälja dina fakturor för att finansiera din verksamhet, oftast till förmånligare villkor.
Med fakturabelåning kan du förbättra företagets likviditet och samtidigt minska risken för obetalda fakturor, då factoringbolaget hanterar all administration på ett fördelaktigt och beprövat sätt.. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för företag som behöver snabb tillgång till kapital för att växa och expandera.
Vill du veta mer om hur finansiering kan hjälpa dig och ditt företag att växa?
Kontakta oss redan idag!
Factoring
Med Fakturabelåning eller Fakturaköp minskar du risken och får bättre förutsättningar att växa.
Fakturering
Visst vore det trevligt att få betalt utan att behöva hantera fakturor? Om du överlåter hela eller delar av faktureringsprocessen till oss, så får du bättre likviditet och mindre krångel.