Så kan du förbättra ditt företags likviditet!
Ditt företags likviditet visar förmågan att täcka alla kostnader, alltså allt från räkningar till löner och fakturor. Likviditet kan mellan varven både förbättras och försämras, men i denna artikel kommer vi gå igenom några enkla steg för att börja förbättra ditt företags likviditet, redan idag!
Allt om likviditet!
Vad är likviditet?
Innan vi går in på hur du kan förbättra din likviditet tänkte vi berätta mer om vad det faktiskt betyder.
Ditt företags likviditet är i många fall avgörande för hur väl du kan driva din verksamhet. Det styrs av din förmåga att betala allt från fakturor till dina anställdas löner och skapar förutsättningar för att ditt företag ska kunna växa samtidigt som det hjälper dig mitigera ekonomiska risker vid oväntade händelser.
Likviditet i sig är alltså ett finansiellt mått som speglar ditt företags förmåga att betala sina utgifter på kort sikt.
Du har säkert även hört talas om begreppet ”likvida medel”, som också hör till. Det å andra sidan handlar om de tillgångar, t.ex pengar – kan vara kontanter ni har i er kassa eller det belopp som finns tillgängligt på företagets olika konton, som ni kan använda direkt.
Men hur räknar man ut sin likviditet, och hur “likvid” vill man vara?
Hur räknar man ut likviditeten hos ett företag?
Att beräkna företagets likviditet är inte lika svårt som det kan låta.
Det finns två olika typer av likviditet - kassalikviditet och balanslikviditet.
Kassalikviditet beskriver ett företags förmåga att täcka sina kostnader på kort sikt, och beräknas enligt följande:
Kassalikviditet = Omsättningstillgångar (exklusive. pågående arbeten och varulager) / Kortfristiga skulder.
Balanslikviditet är innefattar i mångt och mycket samma saker. Skillnaden är att detta nyckeltal också inkluderar varulager. Detta gör att balanslikviditet blir mer aktuellt för företag med mer omfattande lagerverksamhet, ex. grossisthandlare. Denna typ av likviditet beräknas enligt följande:
Balanslikviditet = Omsättningstillgångar inklusive varulager/Kortfristiska skulder
En viktig tumregel att ha i bakhuvudet är att du bör sikta på att ha en kassalikviditet som är högre än 1 (alltså över 100%) och en balanslikviditet på ca 2 (200%).
Men nu när vi har rett ut grunderna tar vi oss över till den stora frågan – går det att påverka sin likviditet?
Går det att påverka sin likviditet?
Svaret är ja! Du kan påverka likviditeten hos ditt företag på många olika sätt, men alla grundar sig i samma princip – spara på likvida medel. För att illustrera, så utgår vi från ekvationen i förra stycket:
Likviditet = Omsättningstillgångar / Kortfristiga skulder.
För att öka likviditeten kan du antingen öka dina omsättningstillgångar eller sänka skulderna. Det motsatta gäller om du vill sänka likviditeten. Låt oss då se över några konkreta tips på hur du kan öka ditt företags likviditet.
Så gör du för att förbättra din likviditet!
Se över kostnaderna och budgetera
Börja med att se över dina kostnader. Är de högre än dina intäkter? I så fall kan du titta närmre på era löpande och fasta intäkter för att få en uppfattning om penningflödet in. Räkna sedan på de fasta intäkterna och se var i kedjan ni skulle kunna optimera era processer, omvärdera era resurser eller inköp av utrustning. Genom att se över det här löpande, skapar ni dessutom en rutin för att kontinuerligt kan hitta nya sätt att optimera verksamheten på och därigenom även likviditeten. Vilket i sin tur kan hjälpa er få medel över för vidareutveckla verksamheten!
Köpa eller leasa?
Nästa steg är att se över om ni äger eller leasar era inventarier. Istället för att köpa inventarier direkt, vilket påverkar likviditeten negativt, kan ett ni se över möjligheten att leasa dem. Antingen på obestämd tid eller tills det finns utrymme att köpa in det. Dyrare inventarier som maskiner eller datorer, är bra exempel på tillgångar som kan leasas. Att leasa kan vara ett bra sätt för dig och ditt företag att bibehålla hög likviditet samtidigt som verksamheten kan fortsätta att växa!
Se över faktureringstiden
I många fall kan likviditeten också förbättras genom att se över betalningsvillkoren på fakturorna du skickar ut. Istället för 60 eller 30 dagar, kan du använda dig av 10 eller 15 dagars betaltid på fakturorna. Genom att korta ner betalningstiden får du in dina intäkter snabbare och slipper ligga ute med pengar när du ska betala dina egna leverantörsfakturor, som ett exempel.
Därför kan det vara ett bra alternativ att se över betaltiden du ger dina kunder när du vill förbättra din likviditet.
Använd finansiering och outsourca din hantering!
Ett annat sätt att förbättra sin likviditet på är genom finansiering. Finansiering kan exempelvis vara fakturaköp eller fakturabelåning, som också kallas factoring. Om du belånar eller säljer dina fakturor innan förfallodatumet, förbättrar du både företagets likviditet och kassaflöde.
Denna typ av lösning är oftast väldigt flexibel och minskar också din administration, eftersom du låter ett företag som specialiserar sig inom fakturering och betallösningar göra grovjobbet.
Vill du ha fler tips och råd om hur just du kan förbättra ditt företags likviditet kan du kontakta oss!
Factoring
Med Fakturabelåning eller Fakturaköp minskar du risken och får bättre förutsättningar att växa.
Fakturering
Visst vore det trevligt att få betalt utan att behöva hantera fakturor? Om du överlåter hela eller delar av faktureringsprocessen till oss, så får du bättre likviditet och mindre krångel.